Josep Maria Sauret

Vaig néixer a Barcelona, on vaig iniciar els meus estudis al Conservatori Superior de Música del Liceu, on vaig ser deixeble del reconegut pianista Pere Vallribera. També vaig estudiar piano i música de cambra amb Ludovica Mosca i Àngel Soler i posteriorment, amb el pianista i professor Frederic Gevers a Anvers, on vaig viatjar regularment per rebre les seves classes.

Sempre em vaig interessar per la música simfònica i l’orquestra, i així vaig estudiar Instrumentació i Composició amb el compositor Josep Soler i Direcció d’Orquestra, Anàlisi i Formes musicals amb el director i compositor Juan José Olives. Vaig realitzar els estudis de Direcció d’Orquestra al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb el mestre Albert Argudo, que em va deixar una valuosíssima empremta en la meva formació com a artista, music i director. Vaig obtenir al final de carrera el Premi d’Honor en Direcció d’Orquestra. 

El 2003 vaig conèixer Mariss Jansons, que em va convidar a rebre el seu mestratge a la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, a Munich. Aquesta etapa va ser fonamental en la meva trajectòria i experiència musical, i em donà una importantíssima formació i experiència, i em va fer créixer extraordinàriament.

He produït i dirigit concerts orquestrals amb els solistes de les orquestres simfòniques de Barcelona (Orquestra Simfònica de Barcelona-Nacional de Catalunya i Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu), que m’ha permès fer una trajectòria orquestral eclèctica, versàtil i especialment emocional i comunicativa amb el públic. 

He treballat com a director col·laborador en produccions i concerts amb els directors Salvador Brotons, Víctor Pablo Pérez, Albert Argudo, Juan José Olives, Josep Prats, Josep Maria Conangla.

He dirigit la Banda Municipal de Barcelona en concerts de caràcter simfònic, a Barcelona i arreu de Catalunya i fent especial atenció a les orquestracions de Ricard Lamote de Grignon, Enric Garcés i Ricard Martí.

Col·laboro intensament amb el Taller de Músics de Barcelona amb els que mantinc una llarga trajectòria dirigint i creant projectes musicals i orquestrals.

Compromès amb el patrimoni de la Música catalana, he programat abastament el repertori del patrimoni musical català, des de el repertori medieval fins a la música del s. XXI, passant per totes les èpoques importants de la  música clàssica catalana, als Festivals on he estat Director Artístic, al Festival Joan Brudieu de La Seu d’Urgell, Música Sacra a Cardona, i  especialment al Festival de Pasqua de Cervera on he estat Director Artístic des de l’any 2017 fins al 2020. També he programat gran nombre d’intèrprets catalans, des de joves talents fins a figures altament reconegudes, i donant vida a tot el circuit professional d’intèrprets de música a Catalunya.

Com a director d’Orquestra he dirigit obres de nombrosos compositors catalans: Carles Baguer, Manuel Pla, Joan Baptista Pla, Ramon Carnicer, Joaquim Serra, Enric Morera, Pau Casals, Eduard Toldrà, Joan Manen, Josep Maria Ruera, Xavier Montsalvatge, Xavier Turull, Felix Martínez Comin, Jaume Torrent, Carles Guinovart, Salvador Brotons, Sergi Vergés, Manel Camp, etc.

He enregistrat concerts per TV3, Catalunya Música, TV Lleida i VOTV, que han estat emesos amb una amplia repercussió.

El 2014, vaig ser el Director artístic i musical dels Actes de Cloenda de l’Any del Tricentenari al Castell de Cardona, amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya.

El 1997 vaig ser director-fundador de l’Orquestra de Cambra de Lleida. L’orquestra va rebre el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i fou promocionada per l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona. 

Des de 2018 soc director-fundador del Jove Projecte Orquestral, amb el que realitzo una important tasca de concerts i d’experiència orquestral, per introduir als joves músics en el món simfònic, fomentar la convivència entre les joves generacions i potenciar la vivència, la emoció de la música i la comunicació musical com un dels valors humans més preuats.

Col·laboro amb la Fundació Pau Casals, incorporant als concerts del Jove Projecte Orquestral, els guanyadors del Guardó Internacional Pau Casals per a joves violoncel·listes.

He estat invitat a dirigir la Hungarian Radio Symphony Orchestra, la Capella de Sant Petersburg, la Szeged Symphony Orchestra d’Hongria, la Filharmonia Slaska i l’Arthur Rubinstein Philharmonic Orchestra de Polònia, la Gürzenich Kammerorchester Köln, la Junge Philharmonie Köln, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, l’Orquestra de Cambra Catalana, la Cobla Mediterrània, l’Ensemble Méridien, l’Orquestra Germans Pla de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, l’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona, la Camerata Sarasate de Pamplona, la Polifònica de Puig reig, la Coral Cantiga, el Cor de la Diputació de Girona, el cor Nàiades, el cor Estudi XX, el cor del Conservatori de Terrassa. 

Soc Cap del Departament de Música de Cambra i dirigeixo el Conjunt Instrumental al Conservatori Professional de Música de Granollers.

He estat membre del jurat del Concurs El Primer Palau, que organitza el Palau de la Música Catalana i col·laborador del projecte El Primer Palau en Gira, que ha promocionat els joves guanyadors d’aquest concurs.